امروزه بحث آببندی ساختمان و بخشهای مختلف آن ازجمله مهمترین موارد در ساخت یک سازه است. چراکه با آببندی و عایقکاری مناسب بخشهای مختلف میتوان از امنیت سازه و عدم پوسیدگی و تخریب آن مطمئن شد. هرچند بحث آببندی بهعنوان یک رویه مهم در ساختمانسازی مطرح است اما باز هم افرادی هستند که به آن در هنگام ساخت ساختمان توجه نداشته و طبیعتاً خیلی زود به آنها هزینههای بیشتری برای تعمیر و بازسازی بخشهای مختلف تحمیل میشود. حال با توجه به این مقدمه با این مقاله از طاقتی همراه باشید تا با اهمیت آببندی در بخشهای مختلف بیشتر آشنا شوید.
همانطور که اطلاع دارید در عایقکاری رطوبتی این عایق رطوبتی بهوسیله نفوذ به بافت و لایههای زیرین مانع از ورود رطوبت به بافت داخلی ساختمان شده و سطح را بهصورت کامل آببندی میکند. وزن عایق رطوبتی بسیار سبک است بهگونهای که در فرآیند عایقکاری رطوبتی وزن کم این محصول هیچگونه اضافه باری را به سازه وارد نمیکند. همچنین فشار آب زیادی در عایق رطوبتی قابلتحمل است که بهصورت کامل نیز غیرقابل اشتعال است. عایق رطوبتی در انواع و ترکیبات مختلفی ساخته میشود که این ترکیبات موجود در عایق نقش مهمی در کیفیت آن ایفا میکنند.
بهطورکلی روشهای زیادی برای عایقکاری و آببندی نمای ساختمان وجود دارد که واترپروف نما یکی از کاراترین روشها است. مهم نیست نمای ساختمان شما از چه مصالحی تشکیلشده باشد. نمای ساختمان شما از هر مصالحی ساختهشده باشد میتوانید با واترپروف نما آن را آببندی نمایید. واترپروف یا محافظ نما روی تمامی سطوح و مصالح بهکاررفته برای نما مانند بتنی، گرانیت، آجری، سنگهای مصنوعی و … قابلاجرا میباشد. ویژگی مهم واترپروف نما این است که ضمن آببندی نمای ساختمان، هیچگونه براقیت یا پوششی روی نمای ساختمان ایجاد نمیکند. این ماده تا ۳ سانتیمتر به درون سطح نفوذ کرده و تمامی درزهای سطحی را پر مینماید. واترپروف نما را میتوان روی تمامی مصالح ساختمانی جدید و قدیم استفاده کرد و نمای ساختمان را در برابر نفوذ رطوبت و هوازدگی محافظت کرد. همچنین این ماده از شوره زدن، رشد کپک و قارچ و … بر روی نمای ساختمان جلوگیری مینماید.
چرا آبندی و عایق کاری ضرورت دارد؟
آببندی در ساختمان یکی از نکات مهم و قابلتوجه است که اگر نسبت به آن بیتفاوت باشیم شاهد خسارات جبرانناپذیری خواهیم بود. درواقع میزان مقاومت مصالح آببندی مهمترین اصل در آببندی بخشهای مختلف یک سازه است و هر چه میزان این مقاومت بالاتر باشد اطمینان خاطر شما از نفوذ آب و رطوبت بیشتر میشود، همچنین توصیه میکنیم که در هنگام دریافت خدمات آببندی به سازگاری عایق با محیطزیست نیز توجه داشته باشید. در پایان امیدواریم که مقاله پیش رو مفید واقعشده باشد.
سوالات متداول
استخر، پارکینیگ، سقف پشتبام، و انواع حوض و.. و ده ها مورد دیگر میتوان آب بندی و عایق کاری شوند که متناسب با موضوع آن کیفیت و نوع متفاوتی دارد.
استفاده از قیر و گونی روشی متداول برای عایقکاری پشتبام در ساختمانهای مختلف بوده است، در قسمتهای مختلفی از شهرهای ایران شرایط ایجاب میکرد که از عایقهای رطوبتی قیر و گونی استفاده شود اما امروزه با پیشرفت علم روشهای جدیدی برای آببندی پشتبام و ساختمان شکلگرفته است. در ادامه این محتوا به هرکدام از آنها اشاره میکنیم.
۱. عایقکاری پلیمری
یکی از روشهای آببندی پشتبام استفاده از عایق پلیمری یا آببند پلیمری است، عایقهای پلیمری روش مناسبی برای آببندی پشتبام هستند و ضد آب و ضد حرارت بودن از ویژگیهای این نوع از عایق رطوبتی است.
۲. عایق پشمشیشه
عایق پشمشیشه در موارد مختلفی کاربرد دارد و برای آببندی پشتبام هم استفاده میشود، همچنین این محصول در برابر آتش مقاوم بوده و یکی از ویژگیهای آن نصب آسان است.
۳. عایق پشم سنگ
از دیگر روشهای آببندی پشتبام استفاده از عایق پشم سنگ است؛ این عایق ترکیبی از سنگی به نام بازالت یا سنگ آذرین و پشمشیشه متراکم است و تراکم آن نسبت به پشمشیشه بسیار بیشتر است، همچنین میزان مقاومت عایق پشم سنگ در برابر حرارت و آتش از پشمشیشه بالاتر است. عایق پشم سنگ از مقاومت گرمایی زیادی برخوردار است، پشم سنگ همچنین عایق مناسبی در برابر صداست.
۴. عایق رطوبتی قیر و گونی
یکی از قدیمیترین روشهای آببندی پشتبام عایق رطوبتی قیر و گونی است که ویژگی آن خاصیت چسبندگی است و بهخوبی میتواند از پشتبام در برابر آب و رطوبت محافظت کند. به این نکته نیز باید توجه شود در مناطق مختلف استفاده از عایق قیر و گونی متفاوت است بهعنوانمثال در شهرهای سردسیر عایقهای قیر و گونی باید بهگونهای استفاده شوند که به دلیل سرمای شدید آسیب نبیند.
۵. آببندی پشتبام با ایزوگام
عایق رطوبتی ایزوگام در بسیاری از شهرهای ایران کاربرد فراوانی دارد؛ این عایق نیز مانند قیر و گونی توسط آتش و حرارت نصب میشود اما فرایند نصب آن نسبت به عایق قیر و گونی آسانتر است.
پروسه آببندی در زیرزمین و طبقات منفی ساختمان همیشه بسیار حساستر از سایر نقاط بوده و هست. به همین دلیل آببندی این نقاط نیز نیازمند استفاده از روشهای اصولی و ابزارهایی باکیفیت است. برای این کار سه روش آببندی مکمل وجود دارد:
استفاده از ژئوسنتتیک ها
اجرای بتن آببند
اجرای پوشش آببندی از داخل
بهطورکلی پوشش عایق رطوبتی پودری بر پایه سیمان، پلیمر و افزودنیهای ویژه که بافت نرم و کاملاً انعطافپذیری دارند ساختهشده که بهمنظور جلوگیری از نفوذ آب و استفاده بهعنوان لایه نهایی عایقبندی به کار میرود. از عایق رطوبتی پودری برای پوشش دهی نهایی و آببندی اماکن مرطوب و نمدار ازجمله دیواره و سقف سالنهای استخر، پارکینگها، تونلها و… نیز استفاده میشود. این نوع عایق سرعت اجرای بالایی داشته و بهراحتی بر روی سیمان، گچ، سنگ، آجر، فلز و لوله پلیکا اجرا میشود